For English
Click Here!

 

 

 
     
 
 
 
 

Cep  Programları

 

 

--Mobil İletişim Hakkında Her Şey---

WAP ve GPRS hakkında çok daha geniş bilgi almak için PROJELER kısmında bitirme ödevleri muvcuttur. Bu sayfaya girmek için  TIKLAYINIZ.....

 

-- 10 Soruda Mobil İletişim--

 

1. Mobil iletişim nedir? Telsiz ağların önemi...

Mobil haberleşme cep telefonları ile kurulan iletişimdir. Bunun için gereken altyapı ise, yeterli sayıda baz istasyonun oluşturduğu telsiz ağıdır. bu istasyonlar alıcı ve verici görevi üstlenirler: Gelen konuşmaları maobil telefona gönderir,oradan gönderilen cevaplarıysa telsiz ağına geri gönderir. Mobil Telefonlarının kapsama alanı birkaç km. ile sınırlı olduğundan alanı genişletebilmek için pek çok baz istasyonuna ihtiyaç vardır.

İlk mobil telsiz  ağları (A,B ve C ağı) analogdu. Ancak analog sinyalleri göndermek ve almak oldukça zahmetli olduğundan bu dönemin telefonları ağır ve kullanışsızdı. Bu nedenle ilk önce araba telefonları kullanılmaya başlandı.Dijital teknolajiye geçiş de mobil ağların kullanım alanını genişletti.sadece telefon kullanımı değil veri transferide arttı.

2. Günümüzde hangi mobil telsiz standartları yaygın?

Dünya çapına yaygınlaşmış olan mobil telsiz standardı GSM (Global System for Mobile Communication)  dir. GSM iki frekans bandı ile çalışır:  komuşmaların cep telefonu üzerinden baz istasyonlarına taşındığı 890-915MGHz'lik ve 935-960MGHZ'lik karşı yön için kullanılan üst band.

Ayrıca bazı ağlarda DCS standardı (Digital Cellular System) kullanılıyor. DCS,GSM ile aynı prensipte çalışır, ancak frekans bandı 1.8GHz dir.

Verilerin transfer edilmesinde GSM ve DCS maksimum kapasiteli farklı veri kanalları kullanıyorlar.Bir kilo bit 1024 bit'e karşılık gelir.

 

3. WAP interneti gerçekten mobilleştiriyor mu?

Günümüzde mobil telsiz haberleşmesi ağılıklı olarak telefon etmek için kullanılıyor. ama giderek artan bir ilgi verilerin de taşınabilmesi üzerinde yoğunlaşıyor. Verilerin taşınabilmesi imkanı, özellikle iş dünyasındaki insanların ilgisini çekiyor. 

İnterneti mobilleştirmek için WAP (Wireless Application Protocol) geliştirildi. WAP cep telefonları mobil telsiz ağı üzerinden Internete girerler.Üzerlerinde bulunan browser aracılığıyla özel WAP formatında tasarlanmış Internet sayfalarına girerler. WAP sayfaları küçük ekranda görüntülenecek şekilde oluşturulmuştur.

GSM'in sınırladığı 9.6kilobit/sn'lik veri oranı mobil internetin borsa kuru vaya yol planları gibi metin haberlerini çağırmayı engelliyor.

4.Kısa Mesaj Servisi (SMS) nasıl çalışıyor?

Cep telefonlarıyla mobil telsiz ağı üzerinden kısa mesajlar (Short Mesages services/SMS olarak bilinir.) göndermek de veri transferlerinin diğer bir çeşididir. Burada maksimum 160 işaretten oluşan oluşan metin karakterleri kullanılır.

Telefon görüşmesinden farklı olarak kısa mesajda alıcı ve gönderen arasında bağlantı kurulmaz. SMS'ler bir merkeze (SMSC,short messge services center ) gönderilir ve cep telefonu alıcısı telefonunu açtığında ulaştırılır. Service centerların veri havuzunda boğulmaması için her sms'nin belli bir kullanım süresi vardır:Mesaj belli bir tarihe kadar alınmazsa  silinir.

5. UMTS geleceğin mobil telsiz standardı mı?

Günümüzde mobil telsiz telefonlarının takipçisi (Universal Mobile Telecommunication System) olacak gibi görünüyor. Mesala Alman Hükümeti bunun gerçekleşmesi için herbiri 5MGHz'lik kapasitede oniki frekans bloğu oluşturarak yaklaşık 100 milyar mark harcadı.

Bu transfer teknolajisi sayesinde GSM ve DCS'ten farklı olarak her frekans bandı daha fazla katılımcı destekliyor. Ağın yetersiz kalması durumunda gelecekte daha az karşılaşılan bir durum olacak.

Ancak UMTS 'in asıl avantajı, oldukça yüksek veri oranı. Bu teorik olarak sn de 2 megabit  pratikte ise 384 kilobit. bu rakam GSM den 40 kat daha fazla.

6.UMTS ile hangi uygulamalar çalışır? 

UTMS'in yüksek veri oranı sayesinde geleceğin mobil cihazları çok farklı uygulamaları destekleyecek. Saf cep telefonları dönemi bununla kapanıyor.Yüksek veri oranının en büyük avantajı resim ve sesleri gerçek zamanlı (real time) yani hiçbir zaman gecikmesi olmadan taşıyabilmesi.Geleceğin cep telefonu kesinlikle konuşmacıların birbirlarini görebildikleri görüntülü telefon olacak.

7.UMTS Standardı ne zaman kullanılmaya başlanılacak?

UMTS'nin popüler olmasına rağmen hala geleceğe ait. Hiç kimse yaygın UMTS telsiz ağının ve ilk cihazların ne zman hazır olacağı bilinmiyor. En iyi tahminlere göre bu çalışma temposuyla gerekli alt yapının %25'i 2003'te tamamlanacak ve 2005 sonunda ise yarısı tamamlanmış olacak.

8. Geleceğin cep telefonları neye benziyor?

Günümüzde UMTS cihazlarının tasarımı mevcut,üreticiler henüz prototiplerini duyurmadılar.Eğer bu vizyon gerçeğe dönüşürse cep telefonu personal communicator (kişisel iletimci) olacakş. bu palmtop benzeri UMTS mobil telsiz parçası ekli bilgisayar benzeri bir cihaz.

Bu cihazların basit telefondan evrensel multimedya bilgisayarına kadar pek çok  çeşidi geliştirecek,ancak hepsinin ortak özelliği gömlek cebine sığacak kadar küçük olması.

9.GPRS kısaltılmasının anlamı nedir?

Telsizağ kurulumunun yüksek maliyeti yüzünden UMTS'nin kapsama alanı planlanmadı.Ancak birkaç alternatif mobil telsiz tekniği var.GPRS de bu tekniklerden biri.

GPRS "General Pacet Radio Service" 'nin kısaltılmasıdır ve GSM ağını kullanır ancak verileri paket olarak bir vaya daha fazla kanal üzerinden gönderir.Avantajı ise; Veri oranı 9.6Kbit/sn den maksimum 160Kbit/sn ye çıkar. yani bir tek ISDN bağlantısından 2.5 kat daha fazladır. ayrıca hat kapasitesi veri akışı gerçekten yapıldığı anda kullanılır. 

10.Cep telefonun yaydığı dalgalar tehlikeli mi?

Bu konu halen tartışılıyor. Henüz avrupa çapında sınırlayıcı  maksimum değer belirlenmiş değil. UMTS'in GSM standartlarından daha tehlikeli olması gibi bir durum asla yok.

GSM mobil telefonları oldukça yüksek bir gönderme performansına sahip ve o nedenle yaydığı elektromanyetik de o oranda yükek.

Cep telefonlarının yaydığı radyosyon miktarlarını öğrenmek için TIKLAYINIZ...

 

-Wap Nedir,Ne degildir,nasıl,neden vesaire..-

7110 için WAP ayarlarına örnek..

1. http://telsimwap.com

2.http://wap.turkcell.com.tr/home.wml

 

Wap nedir
WAP ( Kablosuz Uygulama Protokolü ), kullanıcıların kablosuz cihazlarla bilgi ve hizmetlere ulaşıp, çift yönlü iletişim kurmalarını sağlayan global bir standarttır. WAP, internet haberleşmesinin ve geliştirilmiş telekomünikasyon hizmetlerinin dijital mobil telefonlara ,pager'lara, PDA ve diğer kablosuz terminallere ulaşmasını sağlayan standarttır.

WAP'ın amacı nedir?
Gerekli bilgi ve hizmetlerin mobil kullanıcılara kolay ve çabuk ulaşmasını sağlamaktır.

Ne tür cihazlar WAP kullanabilir?
Mobil telefon, pager, çift yönlü radyo, smartphone ve communicator gibi dijital kablosuz cihazlar.

WAP'ı destekleyen telefonlar hangileridir?
Nokia 7110, Ericsson R320s, Alcatel One Touch View db.

WAP sisteminde kullanılan WML dilinin Internet yazılım dili HTML'den farkı nedir?
HTML ( Hypertext Markup Language ) formatı birçok obje, resim ve diğer multimedia'yı içerecek şekilde dizayn edilmiş olduğu için, şu anki mobil cihazlar için çok ağır kalmaktadır. Bu yüzden WML (Wireless Markup Language ) geliştirilmiştir. Mobil cihazlara basit yapısından dolayı daha çok bu yazılım dili uymaktadır. Temelde, WML, HTML'in daha basit bir versiyonudur.

WAP sitelerini Internet siteleri gibi bilgisayarımdan görebilir miyim?
WAP sayfalarının yazılım dili (WML) , Internet sayfalarının yazılım dilinden ( HTML ) farklı olduğu için, Internet browser ile WAP sayfalarını göremezsiniz. Ancak ziyaret etmek istediğiniz WAP sitesi hem WML hem de HTML formatında yazıldıysa herhangi bir Internet web sitesi gibi görüntülenebilir.

WAP sitelerinden bilgi ve hizmet alış-verişi yapmak için WAP destekli bir cihaz kullanmanın dışında bir yol var mıdır?
Evet. Bilgisayarlarınıza WML formatını görüntüleyen bir program yükleyerek WAP sitelerine ulaşabilirsiniz.

WAP kullanarak ne tür hizmetlere ulaşılabilir?
Örnek bir senaryoyla başlayalım: Farz edin, ofisinizden havaalanına gitmek üzere çıktınız. Önce WAP uyumlu mobil cihazınızla trafik durumunu öğreniyorsunuz. Daha sonra tren ve otobüs saatlerini. Size uyan tren biletinizi on-line olarak satın alıyorsunuz. Yolda, uçak için check-in yaptırıp pencere kenarındaki koltuğunuzu seçiyorsunuz. Gideceğiniz bölgedeki hava durumunu da kontrol edip, yağmurluğunuzu bavuldan çıkarıyorsunuz.

WAP Hakkına:
+ Turkcell + Telsim + Başarı Elektronik
+ Superonline + Turk Net + K.V.K
+ Waplamak

WAP Araçları:
+ Nokia WAP Toolkit + WBMP Plugin + WAP Sözlüğü

WAP Siteleri:
+ AdanZye + NTV + Turkcell
+ Ericsson + Turk.net + Turkvista
+ Biker + Superonline + WAP İstanbul

Mobil Bakacılık:
+ Garanti Bankası + Yapı Kredi, + Vakıf Bank

SDK ve Araçlar:
+ NOKIA SDK + Motorola SDK + Ericsson SDK
+ P. Solutions SDK + PWOT SDK + WAPMine SDK

WAP Yazılım & WML:
+ WML Öğretici 1 + WML Öğretici 2 + Dinamik WML 1
+ WML Öğretici 3

 

SÖZLÜK:

Frekans Bandı: Mobil telefonun veri gönderip aldığı frekans alanı.

Veri Oranı: Zaman biri başına taşınan bilgi.En sık kullanılan birim 1Kbit tir. 1Kbit=1024 bit tir.

Diğer terimerin açılını öğrenmek için TIKLAYINIZ....

 

Son Güncelleme Tarihi: 14/02/2001 Çarşamba
Her Hakkı Saklıdır, Copyright © 2000.
Engin Efe

     Kişisel Bilgiler |       Projeler      |     Elektronik     |     Medya     |    Fotoğraflarım      |      Linkler